Opinii / Editoriale

Third slide

Marina Pleșca: „Atacurile de panică și frica de moarte, cele mai frecvente frici ale moldovenilor, acutizate de Covid și războiul din Ucraina. Cum se manifestă și la cine te adresezi după ajutor”

06 septembrie, 2022, 15:46

Vizualizări: 803

Frica de boală, nesiguranța zilei de mâine și frica de moarte sunt principalele fobii cu care se confruntă tot mai mulți oameni din Moldova. Specialiștii spun că aceste tulburări afective și depresive s-au acutizat acum, mai ales, din cauza pandemiei Covid-19, dar și a războiului din Ucraina.

Third slide

Vasile Cantarji, sociolog CBS-AXA, despre statisticile eronate care afectează și domeniul sănătății: „Datele eronate duc la luarea unor decizii eronate”

24 mai, 2022, 17:40

Vizualizări: 3565

Opinie în legătură cu lipsa de date statistice în domeniul Sănătății, ca urmare a neclarității privind numărului de cetățeni care locuiesc în Republica Moldova:

Third slide

„Credeți că agresorii fetei care s-a sinucis pot fi educați fără sancțiune penală? La 16 ani ei nu știau că NU au dreptul să lovească nicio ființă umană, să se urineze pe o ființă umană”?

14 aprilie, 2022, 16:12

Vizualizări: 5435

Opinie exprimată de avocata Violeta Gașițoi în legătură cu necesitatea sancționării minorilor, pentru a preveni presupuse cazuri de depresie, anxietate sau suicid.

Third slide

Ion Băhnărel, doctor habilitat în radiologie, explică cum și cu cât timp înainte se administrează iodul în cazul unei eventuale expuneri radioactive

04 martie, 2022, 18:46

Vizualizări: 19119

După ce liderul de la Kremlin ne-a amenințat că ar putea declanșa armele nucleare, oamenii, inclusiv, din Moldova au început să se aprovizioneze cu iodură de potasiu sau, mai simplu, medicamente care conțin iod. Ion Băhnărel, doctor habilitat în științe medicale, Disciplina de igienă din cadrul Departamentului Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemiţanu”, ne explică când acesta trebuie administrat și de către cine și când este periculos să administrăm medicamentul.

Third slide

Directorul regional OMS/Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge: „Această pandemie, la fel ca toate celelalte pandemii de dinainte, se va încheia, dar este mult prea devreme pentru a ne relaxa”

24 ianuarie, 2022, 14:03

Vizualizări: 4365

Pe măsură ce marcăm doi ani de pandemie de COVID-19 în Europa și Asia Centrală, intrăm într-o nouă fază, condusă de varianta Omicron, care este foarte transmisibilă și împânzește Regiunea, de la vest la est.

Third slide

Directorul regional OMS/Europa, Hans Henri P. Kluge: „Omicron devine dominant în Europa de Vest și acum se răspândește în Balcani”

11 ianuarie, 2022, 17:03

Vizualizări: 3594

Astăzi, varianta Omicron reprezintă o nouă amenințare de la vest la est, care se extinde în regiune, pe lângă varianta Delta, pe care toate țările au gestionat-o până la sfârșitul anului 2021. Modul în care fiecare țară răspunde acum ține de situația epidemiologică, resursele disponibile, vaccinare, statutul de adaptare și contextul socio-economic.

Third slide

Rodica Rusu-Gramma despre valul 4 - cimitirul testelor rapide

06 decembrie, 2021, 12:28

Vizualizări: 12527

Statistica e o știință tare complicată, dar și extrem de interesantă. Auzim în fiecare zi cum autoritățile ne raportează date care rămân a fi însă doar cifre, atunci când nu înțelegem ce se ascunde după ele. Iar dacă încercăm să le interpretăm, vedem că în spatele lor sunt deciziile sau ezitările unor demnitari. Analiză de Rodica Rusu-Gramma, specialist în management și legislație în sănătate, conferențiar universitar, USMF „Nicolae Testemitanu”.

Third slide

Veronica Volcov, președintele Asociației tinerilor cu diabet DIA: „Pacientul va putea ridica și analogii și insulinele umane direct de la farmacia comunitară”

24 noiembrie, 2021, 15:38

Vizualizări: 4336

Începând cu 1 ianuarie 2022, analogii de insulină și testele de glicemie vor putea fi decontați de asigurarea medicală. O noutate bună pentru pacienții cu diabet din țară, dependenți de insulină, spune Veronica Volcov, președinta Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, care explică de ce era nevoie ca fiecare pacient să poată merge la farmacie și să-și ia în baza rețetei medicale insulina necesară sau testele pentru măsurarea glicemiei

Third slide

Adrian Belîi: „Oamenii mor de Covid, pentru că ignoră măsurile de prevenire. De dimineață până seară circulă în transport, se duc la biserică, la magazin, la piață, în ospeție. Aici e problema”

08 noiembrie, 2021, 17:06

Vizualizări: 6113

În Republica Moldova, săptămâna trecută au murit 309 oameni din cauza complicațiilor provocate de Covid-19. Același număr de decese, provocate de Sars-Cov-2, a fost înregistrat în săptămâna 29 martie-4 aprilie. Pentru o țară atât de mică, care înregistrează un exod masiv de oameni tineri în ultimii ani, și o îmbătrânire constantă a populație rămase, cifra este impunătoare, spun experții.

Third slide

Vaccinul care nu produce ură

25 septembrie, 2021, 10:20

Vizualizări: 8966

La începutul pandemiei COVID-19, pe când eram izolați de lume într-un lockdown de dimensiuni fără precedent, forțați să înțelegem și să acceptăm libertatea (?) altfel, mulți dintre noi au afirmat cu credință că pandemia ne-a schimbat. Că ne-a făcut mai buni, că ne-a ajutat să descoperim adevărata libertate, că ne-a făcut mai empatici, că înțelegem moartea altfel și apreciem adevărații eroi.