Opinii / Editoriale

Third slide

Ce-ar fi dacă 1.000 de doctori vor veni la CNA să spună că au primit favoruri? Îi închidem pe toți la închisoare?

16 februarie, 2018, 10:28

Vizualizări: 6330

Anul trecut am început un master în sănătate publică. Sper să-l scot în capăt cu bine. De ce zic „cu bine”? Pentru că la prima vedere nu e nimic greu în ceea ce învăț eu acolo și totuși sunt domenii care par cosmos. De exemplu, metodologia cercetării.

Third slide

Reforma Sănătății Publice în an electoral: ce va urma?

05 februarie, 2018, 12:56

Vizualizări: 1409

În viziunea mea personală reforma Sănătății Publice este extrem de necesară, dacă nu chiar vitală, dar este supusă unor riscuri majore, care pot diminua esențial rezultatele scontate ale acesteia.

Third slide

Citind scrisori trimise de medici...

01 februarie, 2018, 18:57

Vizualizări: 2176

Din noiembrie am descoperit puterea și durerea scrisorilor, a scrisorilor adevărate – acele scrisori pentru care îți salvezi niște timp seara, că doar toată ziua sunt atâtea de făcut, acele scrisori pentru care te așezi într-un colț de cameră în căutare de liniște, inspiri adânc, strângi toate durerile tale ascunse și începi să plângi sau să urli... scriind.

Third slide

De câți psihologi are nevoie sistemul medical și de ce trebuie să punem accent pe întărirea capacității de consiliere

25 ianuarie, 2018, 14:56

Vizualizări: 1002

Prezența unui psiholog în fiecare maternitate este un serviciu destul de costisitor pentru sistemul de sănătate. Nici nu cred că avem în țară atâția psihologi...

Third slide

„Despre malpraxis nu trebuie să discutăm în gol, dar să venim și cu abordări economice”

24 ianuarie, 2018, 13:49

Vizualizări: 777

Despre necesitatea reglementării malpraxisului medical s-a discutat foarte mult. Totuși, înainte de a purcede la modificarea legislației, trebuie mai întâi realizat un studiu privind impactul financiar al acestei legislații asupra bugetului public național.

Third slide

De ce nu e bine să lovim în primul rând în medici

19 ianuarie, 2018, 15:37

Vizualizări: 7034

...Nu că nu ar fi motive, dar cred că e o tactică contraproductivă și lașă. Pentru a descrie poziția ambiguă a doctorilor e destul să ne amintim că doctorii încă mai funcționează după un sistem vechi, cel sovietic. Doctorul este acel care intermediază între condițiile derizorii din spitale și un sistem corupt decizional superior.

Third slide

„Linșarea și aplicarea sancțiunilor de către autorități nu sunt eficiente și arată că avem încă mult de avansat până să aplicam metode moderne de îmbunătățire a calității serviciilor medicale ”

10 ianuarie, 2018, 18:03

Vizualizări: 4038

Urmărind situația legată de cazul raportat de avortul de la Institutul Mamei și Copilului, dar și a reacțiilor publice și reflectării în media, am simțit nevoia să mă pronunț. Și nu despre caz și care a fost conduita lui din punct de vedere medical, ci despre cum reacționăm.

Third slide

Rodica Gramma: „Un manager ar trebui să se întrebe ce vor angajații lui, unde mănâncă sau câte ore pe săptămână lucrează”

07 noiembrie, 2017, 10:19

Vizualizări: 11138

În ultimi ani devine o modă să apelăm la „valori și principii”, atunci când acestea sunt în criză totală la nivel de societate. Sunt implicată, practic zilnic, în probleme de conflict dintre medic și pacient sau cunosc multe relații urâte chiar între medici. Și, de multe ori aud o afirmație dură cu pretenții mari adresată lucrătorilor:

Third slide

Oleg Lozan: „Dacă nu reușim să edificam un nou sistem medical vom asista neputincioși la vieți devorate de un sistem în plină putrefacție. Este de datoria fiecăruia să vorbească”

04 noiembrie, 2017, 19:01

Vizualizări: 11300

Pentru a soluționa propunerea premierului, peste 7 zile, trebuie să condamnăm un sistem. În caz contrar, nu reușim să edificam altul nou, modern și decent. Altfel, vom mai asista neputincioși și fricoși și la alte tragedii, vieți devorate de un sistem în plină putrefacție.

Third slide

Editorial// Prim-ministrul vrea închisoare pentru doctori. Domnule Filip, de ce nu vreți să deschideți ochii?

03 noiembrie, 2017, 21:58

Vizualizări: 30485

7 zile de anchetă și capete căzute. Asta vrea premierul Pavel Filip în cazul decesului Niculinei Bulat, tânăra de 20 de ani care a decedat joi noapte la Institutul de Medicină Urgentă. 7 zile e un termen clar – în aceste 7 zile trebuie găsit un vinovat. Și el trebuie să stea la închisoare. Ziceam să analizăm în tăcere cum va evolua acest caz, dar sunt câteva aspecte care trebuie puse în discuție. Acum ori deloc.