Opinii / Editoriale

Veaceslav Palii, director Spitalul Șoldănești: „Ar trebui numit chiar astăzi un nou ministru. Suntem într-o situație complicată. Nicio instituție medicală nu are contract cu CNAM pentru anul 2021”
23 decembrie, 2020, 17:11
Vizualizări: 1400
A lucrat mult și a făcut față situației, care nu a fost deloc ușoară. Vreau ca viitorul ministru să fie lucrător medical. În primul rând, două ministere împreună este prea mult. E mai bine două mai mici, cu atribuții diferite. Din experiență, am 20 de ani de când sunt director și am trecut mulți miniștri. Cred că trebuie să fie un medic, să aibă studii medicale, pentru a înțelege sistemul, organizarea și doleanțele medicilor.

Prof. Oleg Lozan, director Școla de Management în Sănătate Publică: „Nu avem dreptul să pierdem nicio secundă în plus, fiindcă orice secundă înseamnă o potențială viață de om pierdută”
23 decembrie, 2020, 16:09
Vizualizări: 3147
Principalul lucru care aș vrea să-l spun este că situația pandemică este o situație de force major, comparabilă cu un război, dacă doriți. Să rămâi fără conducere în acest război, din diferite motive, oricare ar fi ele - politice, personale sau din alte raționamente reprezintă o situație ieșită din comun.

Mihai Ciocanu, director IMU: „Oricine va fi noul ministru trebuie să-și ia o echipă de experți, care să-l ajute să lucreze în aceste condiții grele. Singur nimeni nu va face față situației”
23 decembrie, 2020, 15:06
Vizualizări: 1264
Până la învestirea unui Guvern în toată legea, după alegerile care urmează, cred că trebuie de găsit, în cadrul Ministerului Sănătății, în cadrul instituțiilor medicale din țară, persoanele necesare care să asigure interimatul tuturor posturilor de conducere cheie.

Emil Ceban, rectorul USMF Nicolae Testemițanu: „Viitorul ministru trebuie să fie un om cu o autoritate deosebită ca să poată atrage în jurul său toate forțele motrice capabile să aducă schimbarea”
23 decembrie, 2020, 13:42
Vizualizări: 11329
Este o perioadă foarte complicată pentru sistemul Sănătății. Trebuie să fie numite niște persoane-cheie, specialiști în domeniu care să poată dirija cu absolut tot ce este legat de domeniul de sănătate și mai ales de pandemia Covid, având în vedere că este și perioada sărbătorilor. Toată lumea trebuie să se afle la muncă și să-și îndeplinească funcțiile, fie că au șef sau nu.

„Modificările la Legea cu privire la activitatea farmaceutică vor deschide Cutia Pandorei, atrăgând mai multe nelegiuiri, una după alta”
21 decembrie, 2020, 17:56
Vizualizări: 3028
Pe data de 16 decembrie s-au votat mai multe modificări la Legea cu privire la activitatea farmaceutică - modificări care vor avea un impact negativ major asupra securității sănătății populației. Și anume, prin promovarea medicației necontrolate, oferind accesul liber la medicamente. Deoarece chiar și cele din lista OTC (fără prescripție medicală) tot sunt medicamente, care au reacții adverse, iar supradozarea lor poate duce chiar și până la deces.

Amendamentul deputatului Serghei Sîrbu este un dezastru pentru sănătatea publică. Imaginați-vă un consumator care fumează 4 țigarete obișnuite de odată!
21 decembrie, 2020, 10:50
Vizualizări: 775
Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe al Centrului pentru Politici și analize în Sănătate (Centrul PAS). Procesul de adoptare în anul 2015 a Legii nr.278/2007 privind controlul tutunului a fost susținut de o amplă analiză a impactului de reglementare, care s-a bazat pe studii demonstrate științific și validate de cele mai prestigioase organizații de cercetare la nivel mondial.

„Reforma AMP a eșuat din mai multe motive. Dar trebuie să revenim și să le dăm vot de încredere acelor profesioniști care au avut curajul să treacă la practica liberă a medicului de familie”
30 octombrie, 2020, 10:59
Vizualizări: 1649
Despre reforma asistenței medicale primare (AMP) vorbim deja de 22 de ani, dar în continuare rămâne cu reglementări încă ambigui ca forme de activitate, segmentată și cu o atractivitate foarte redusă. Trebuie să recunoaștem, cu regret, că noi am eșuat în promovarea reformei asistenței medicale primare, conform conceptului înaintat de OMS, care are la bază accesul universal la servicii de sănătate.

Boris Gîlca: „Suntem la limită cu echipamentele și paturile de la terapie intensivă. Avem paturi, dar nu avem suficiente aparate de respirație artificială, concentratoare de oxigen”
15 octombrie, 2020, 15:21
Vizualizări: 2456
Pandemia Covid-19, cu care ne confruntăm de mai bine de 7 luni, a pus la grea încercare sistemul medical din Moldova și așa, aflat la ananghie. În ultimele săptămâni, numărul cazurilor a trecut de o mie pe zi, cele mai multe dintre ele înregistrându-se în Municipiul Chișinău. Astfel, greul cel mai mare le revine spitalelor, cele din Capitală fiind aproape pline cu bolnavi de COVID19.

Adela Țurcanu, despre testele rapide de diagnostic: Implementarea acestor teste va face posibilă identificarea persoanelor infectate neștiute
24 septembrie, 2020, 18:03
Vizualizări: 3830
Ministerul Sănătății a lansat testele rapide de depistare a hepatitelor virale B și C. Hepatologul Adela Țurcanu explică de ce era important ca aceste teste să fie aplicate și la noi în țară.

Ce spun directorii de spitale despre schimbarea termenului de la 5 la 3 ani în activitatea managerială: „Sunt foarte mulți interimari peste tot”
12 august, 2020, 15:14
Vizualizări: 1541
Regulamentul privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medicale publice prevede, printre alte criterii obligatorii, o experiență managerială de cel puțin 5 ani. Ministerul Sănătății ar urma să modifice acest termen, de 5 la 3 ani, după ce mai multe concursuri au fost organizate de mai multe ori, din lipsă de pretendenți. Autoritatea de vârf a publicat anunțul de intenție pentru modificarea regulamentului, dar presei nu i s-a explicat ce se vrea a fi schimbat.