Știri Externe

Third slide

O nouă mutație a virusului SARS-CoV-2. Ar putea fi mai infecțioasă decât Delta

23 octombrie, 2021, 16:25

Vizualizări: 643

O nouă formă de coronavirus, numită și Delta Plus, se poate răspândi mai ușor decât Delta obișnuită, spun experții din Marea Britanie. Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a inclus-o în categoria variantelor aflate sub investigație. Nu există dovezi că noua mutație poate să provoace forme mai grave de boală, dar îngrijorarea vine de la faptul că aceasta este și mai infecțioasă decât Delta clasică care deja este de 8 ori mai infecțioasă decât virusul inițial.

Third slide

Medicii care propagă teorii nevalidate științific riscă să fie suspendați din funcție, a decis Colegiul Medicilor din România

19 octombrie, 2021, 17:15

Vizualizări: 695

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România propune ca medicii care propagă teorii nevalidate științific, în legătură cu pandemia Covid-19, să fie suspendați din funcție. Decizia vine după ce România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2.

Third slide

Vaccinurile ADN vs. ARNm: asemănări și diferențe

19 octombrie, 2021, 16:16

Vizualizări: 524

Vaccinurile ADN și ARNm utilizează material genetic pentru a furniza informații celulelor umane și pentru a obține un răspuns imun. Vaccinurile ADN sunt sigure, accesibile pentru producere și, spre deosebire de vaccinurile ARNm, sunt stabile la temperatura camerei. Aceste atribute le fac mai promițătoare pentru imunizarea rapidă a populațiilor, în special în țările cu resurse limitate.

Third slide

Date îngrijorătoare: Decesele cauzate de tuberculoză au crescut pentru prima dată în ultimul deceniu, din cauza pandemiei COVID-19

18 octombrie, 2021, 13:38

Vizualizări: 423

Pandemia COVID-19 a inversat ani de progrese la nivel mondial în combaterea tuberculozei. Pentru prima dată, după un deceniu, decesele cauzate de tuberculoză au crescut, conform raportului Global TB 2021 al Organizației Mondiale a Sănătății.

Third slide

Anticorpii monoclonali ajung în România și vor fi folosiți în tratamentul pacienților cu infecția COVID

13 octombrie, 2021, 20:50

Vizualizări: 835

La începutul lunii noiembrie în România va ajunge una dintre cinci molecule de anticorpi monoclonali avizați de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Potrivit medicului Virgil Musta, șeful secției de anestezie și terapie intensivă a spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara, există posibilitatea ca acești anticorpi monoclonali să fie folosiți și în prevenția bolii la persoanele nevaccinate.

Third slide

AstraZeneca anunță că a creat prima combinație de anticorpi din lume care pot preveni și trata COVID19

12 octombrie, 2021, 08:40

Vizualizări: 3592

AstraZeneca, unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri anti COVID a anunțat că medicamentul său experimental de tratare a COVID și-a dovedit eficacitatea. Vorbim despre un studiu în faza a treia care s-a desfășurat în unități din 13 țări, cu implicarea peste 900 de voluntari.

Third slide

OMS și ONU au adoptat o strategie prin care își propun ca rata vaccinării globale anti-COVID să ajungă la 70%

07 octombrie, 2021, 21:57

Vizualizări: 539

OMS a lansat astăzi Strategia pentru realizarea vaccinării globale COVID-19 până la jumătatea anului 2022. Organizația crede că astfel va contribui la finalizarea a ceea ce a devenit deja o pandemie cu două căi: oamenii din țările mai sărace continuă să fie expuși riscului în timp ce cei din țările mai bogate, cu rate de vaccinare ridicate, s-ar bucura de o protecție mult mai mare.

Third slide

Listele OMS privind medicamentele esențiale pentru adulți și copii au fost actualizate cu noi terapii în cancer, diabet și boli infecțioase. Guvernele trebuie să asigure aceste terapii pentru pacienți

07 octombrie, 2021, 18:37

Vizualizări: 534

OMS a publicat la începutul lunii octombrie noua ediție a Listelor model de medicamente esențiale, care includ noi tratamente pentru diferite tipuri de cancer, analogi de insulină și noi medicamente orale pentru diabet. De asemenea, listele includ noi medicamente pentru a ajuta persoanele care doresc să renunțe la fumat și noi antimicrobiene pentru tratarea infecțiilor bacteriene și fungice grave.

Third slide

OMS: se atestă o lipsă flagrantă a serviciilor de îngrijire paliative. Nevoia de acest tip de servicii se va dubla în viitor

06 octombrie, 2021, 14:45

Vizualizări: 492

La nivel mondial, se estimează că doar 1 din 10 persoane care au nevoie de îngrijiri paliative beneficiază cu adevărat de aceste servicii. Se întâmplă în condițiile în care cererea globală de îngrijire a persoanelor cu boli care pun viața în pericol va continua să crească pe măsură ce populația îmbătrânește și povara bolilor netransmisibile crește. Până în 2060, se așteaptă ca nevoia de îngrijiri paliative să se dubleze.

Third slide

EMA analizează autorizarea unui medicament nou anti-COVID-19: anticorp monoclonal, produs în Ungaria

06 octombrie, 2021, 10:46

Vizualizări: 612

EMA a început să evalueze o cerere de autorizare de introducere pe piață pentru anticorpul monoclonal Regkirona (regdanvimab, cunoscut și sub denumirea de CT-P59) pentru a trata adulții cu COVID-19 care nu necesită terapie suplimentară cu oxigen și care prezintă un risc crescut de a progresa cu boala COVID-19 sever.