Interviuri

Third slide

Șeful secției ATI de la IMU, Serghei Cobîlețchi: „Secțiile Covid sunt acoperite cu personal medical doar 60%. Angajăm studenți. Dacă nu erau ei, spitalele mari se închideau”

21 septembrie, 2021, 15:46

Vizualizări: 7581

Suntem din nou pe val, un val în care predomină două variante mult mai contagioase ale Covid-19, spun specialiștii. Personalul medical din secțiile de Terapie Intensivă Covid-19, din nou, cu greu fac față fluxului de pacienți care ajung aici în stare foarte gravă. Pe unii reușesc să-i salveze, pe alții îi pierd.

Third slide

Иван Хаста: “Если во всём мире 70% населения будет охвачено вакцинацией, мы заживем нормальной жизнью”

17 septembrie, 2021, 11:25

Vizualizări: 1054

Специалисты Министерства здравоохранения говорят о четвертой волне пандемии. Процесс вакцинации населения идет вяло. Журналист газеты “Вести Гагаузии” Алла Бюк поговорила об эпидемиологической обстановке и темпах вакцинации в автономии с главой Центра общественного здоровья Комрата Иваном Хаста.

Third slide

Elena Palanciuc, vicedirector medical, Spitalul Orhei: „Cheltuim în zădar bani pentru pacienții cu Covid-19, din vina noastră”

14 septembrie, 2021, 11:39

Vizualizări: 2087

În raionul Orhei nu mai există Covid-19. Cel puțin această impresie o lasă majoritatea oamenilor, care nici mască nu poartă, nici distanță socială nu țin și nici vaccinați împotriva coronavirusului nu prea vor.

Third slide

Psihoterapeutul Cornelia Adeola, despre suicid: „O persoană care decide să se sinucidă, este o persoană care are sentimentul acut de lipsă de fericire și de speranță”

10 septembrie, 2021, 17:25

Vizualizări: 1112

În fiecare an, pe 10 septembrie, marcăm Ziua mondială de prevenire a suicidului. O modalitate prin care sute de oameni anual aleg să încheie socotelile cu viața. Specialiștii ne recomandă să-i ascultăm pe cei care vor să vorbească despre ceea ce simt, să nu le blamăm emoțiile, doar așa vom putea preveni cazurile de suicid. De asemenea, dacă măcar o dată în viață simțim că nu putem face față situațiilor stresante, e necesar să ne adresăm după ajutor specializat.

Third slide

Lăcrămioara Dimov-Starostin, despre educația sexuală a adolescenților: „Fetele trebuie să știe ce funcție au ovarele, iar băieții – testiculele, că educație sexuală nu înseamnă să înveți să faci sex”

01 septembrie, 2021, 17:23

Vizualizări: 5037

Tot mai mult vorbim despre necesitatea disciplinei de educație sexuală în școli, însă există o reticență față de acest obiect, de mulți ani. Reticența vine din necunoaștere și pudicitatea moldovenilor, spun specialiștii. Între timp, la sate și fără educație sexuală, adolescentele nasc copii și nu cunosc aproape nimic despre protecție, boli cu transmitere sexuală sau consimțământ.

Third slide

Boris Gîlca: „Doar școlile care vor avea 70 la sută din personalul didactic imunizat ar trebui să-și înceapă orele cu prezența fizică”

23 august, 2021, 10:33

Vizualizări: 1738

Suntem într-un nou val al pandemiei Covid-19 și, spun specialiștii, acesta va căpăta amploare din cauză că oamenii s-au relaxat și practic nu mai respectă măsurile antiepidemice. De această dată, predomină o tulpină de Covid-19 mult mai contagioasă – Delta, numită și tulpina indiană. Autoritățile municipale din sănătate spun că suntem pregătiți de o creștere a numărului de infectări și activarea altor instituții medicale pentru internarea pacienților.

Third slide

Iulia Iațco: „Am venit acasă cu un ficat nou, dar pentru aceasta am suportat 7 operații până când medicii au găsit un organ compatibil cu organismul meu”

17 august, 2021, 16:18

Vizualizări: 1932

Iulia Iațco, pacienta din Moldova, care suferea de un sindrom rar ce-i afecta ficatul – Budd-Chiari – s-a însănătoșit. După ani grei de luptă cu boala și cu birocrația sistemului de sănătate, femeia a fost supusă unui transplant de ficat, în Belarus, la Minsk. Ea a mers la o clinică privată, care a acceptat să-i facă operația, dar până medicii au găsit un ficat compatibil cu organismul ei, a trebuit să aștepte 1 an și 2 luni.

Third slide

Marcel Abraș, cardiolog intervenționist: „Oamenii s-au protejat de Covid, dar nu și-au dat seama că mor de alte boli, mult mai grave”

23 iulie, 2021, 12:04

Vizualizări: 4171

De aproape 2 ani, pacienții cu stenoza aortică, a treia cea mai răspândită afecțiune cardiacă în Moldova, pot fi tratați și prin metoda percutană, minim-invazivă. La modul practic, medicii nu mai fac o incizie clasică în regiunea inimii, ci pacientului i se face o puncție de 6 mm în artera femurală, prin care medicul introduce un tub de dimensiuni mici (cateter), prin intermediul căruia se va implanta această valvă nouă la nivelul inimii.

Third slide

Natalia Vîlcu-Bajurean, președinta AO „Viața fără leucemie”: „Niciun copil nu trebuie să moară în chinuri. Noi am avut situații, când în secție copiii urlau la propriu”

16 iulie, 2021, 15:36

Vizualizări: 3309

Copiii ar trebui să nu știe ce înseamnă așteptarea unui diagnostic, ce este cancerul și de ce nimeni nu îi poate vizita în spital. Din păcate, unul din gemenii Nataliei Vîlcu-Bajurean, președinta AO „Viața fără leucemie”, a trăit toate aceste momente. Și parcă o durere nu era de-ajuns, și Natalia a aflat într-o zi că are cancer. Au luptat, s-au rugat, au scrâșnit din dinți, au avut speranțe, însă pentru Gheorghiță boala a fost mai puternică și a plecat, dar a plecat frumos, spune Natalia.

Third slide

„Din ăștia, care se uită în pod și sunt gata să moară, să nu-mi trimiți”. Așa se încheie, uneori, viața pacienților din Moldova, fără șanse de supraviețuire

23 iunie, 2021, 16:42

Vizualizări: 11047

Victoria Tintiuc, de specialitate medic de familie. Are o experiență de 37 de ani, iar de 8 conduce o organizație neguvernamentală „Aripile speranței” din Orhei, care prestează servicii de îngrijiri paliative și medicale la domiciliu pacienților aflați la limita vieții.