Interviuri

Third slide

Tudor Lupașcu, epidemiolog la Spitalul din Glodeni: „Aproape toată instituția este închisă”

06 aprilie, 2020, 21:40

Vizualizări: 6424

Duminică autoritățile au anunțat, de rând cu alte statistici, că la Glodeni sunt infectate cu noul tip de coronavirus 11 cadre medicale. Autoritățile au evitat să ofere însă alte detalii, mai exact să ne spună că toți 11 lucrători medicali sunt de la Spitalul din Glodeni și din acest motiv, practic toată instituția a fost închisă.

Third slide

Galina Crăciun-Balan, medic în Serviciul de Urgență în Spania: „Pacienții stau și pe podea în așteptarea paturilor de ATI. Din păcate, suntem puși în situația de a alege cei mai tineri pacienți”

24 martie, 2020, 12:22

Vizualizări: 3946

Spania este una dintre țările europene cele mai afectate de COVID-19. Numărul persoanelor infectate a depășit 35 de mii de persoane și peste 2 mii 300 de decese. Spitalele sunt supraaglomerate, iar medicii sunt nevoiți să aleagă pe cine salvează și pe cine nu. Jertfiți sunt cel mai des bătrânii.

Third slide

Olesea Doronceanu, avocat: „Realitatea arată cât de necunoscute sunt drepturile pacientului, din moment ce oficiali de rang atât de înalt nu percep ca încălcare divulgarea identității”

09 martie, 2020, 16:48

Vizualizări: 4019

În această dimineață, președintele Igor Dodon a divulgat în cadrul briefingului său săptămânal, numele pacientei depistată cu noul tip de coronavirus. Șeful statului a dat nume și prenume, fără să ezite și la fel cum au făcut și alți oficiali ai statului, a acuzat-o de iresponsabilitate și punerea în pericol a sănătății publice.

Third slide

COVID-19: interviu cu expertul în SARS, Dr. Sarah Borwein: „SARS a avut un potențial letal cu mult mai mare decât COVID-19”

25 februarie, 2020, 19:31

Vizualizări: 1593

La ora actuală în spațiul on-line există o explozie de informații, opinii și comentarii vis-a-vis de coronavirus. Totuși, în problemele seriose, în special cele care vizează sănătatea publică, este bine să vă informați din surse credibile, iar informațiile să fie livrate de experți.

Third slide

Radu Marian, deputat PAS: „Avem o instituție, CNAM, care gestionează practic 8 miliarde de lei și nu poți obține nicio informație de la ea. E o problemă gravă”

17 februarie, 2020, 18:13

Vizualizări: 1922

De curând Parlamentul a adoptat în primă lectură modificări la Legea privind asigurarea obligatorie de asistență medicală. În linii generale, documentul obligă expres CNAM și prestatorii de servicii medicale publici și privați, care primesc bani din Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală, inclusiv farmaciile care eliberează medicamente compensate de stat

Third slide

Victor Gîrbu, supraviețuitor de cancer: „Odată cu tratarea cancerului, nu înseamnă că dispare și chinul provocat de această boală. Sunt consecințe cu care trebuie să înveți să trăiești”

13 februarie, 2020, 12:52

Vizualizări: 752

Victor Gîrbu este de câteva zile unul dintre cei mai cunoscuți supraviețuitori de cancer din Moldova. A ținut un discurs emoționant în deschiderea consultărilor publice din Parlamentul European pe marginea Planului European de Combatere a Cancerului. A vorbit despre lupta sa cu cancerul, dar și despre provocările cu care se confruntă tinerii după stabilirea acestui diagnostic dur.

Third slide

„E fals. în Moldova nu avem niciun caz al coronavirusului înregistrat în China”, spune Nicolae Furtună, director interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

24 ianuarie, 2020, 12:46

Vizualizări: 2062

În mediul online din Moldova au început să circule diverse știri precum să noul tip de coronavirus depistat în China ar fi ajuns și aici. L-a întrebat pe directorul interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună dacă e adevărat sau nu și care ar fi măsurile de protecție pe care trebuie să le ia populația, dar și autoritățile ca să ne protejăm sănătatea. Iată ce ne-a răspuns.

Third slide

Mihail Pîsla, candidat la funcția de director al Agenției Naționale de Sănătate Publică: „Nu râvnesc la această funcție, dar altă posibilitate să realizezi ceea ce vrei, e greu, dacă nu ești director”

16 ianuarie, 2020, 15:10

Vizualizări: 1056

Mihail Pîsla a fost director al Centrului de Sănătate Publică, de fapt, ultimul director al unei structuri, care ulterior a fost desființată și creată Agenția Națională pentru Sănătate Publică. A plecat în perioada mandatului ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan.

Third slide

Ion Șalaru, candidat la funcția de director al Agenției Naționale de Sănătate Publică: „Persoana care trebuie să acceadă în această funcție, nu trebuie să fie afiliată politic”

16 ianuarie, 2020, 14:46

Vizualizări: 843

Ion Șalaru este șeful Direcției prevenirea și controlul bolilor netrasmisibile și are o experiență de peste 30 de ani în domeniul sănătății publice.

Third slide

Nicolae Furtună, candidat la funcția de director al Agenției Naționale de Sănătate Publică: „Funcția de director e un fel de doi în unul – pentru jumătate primești salariu, și pentru alta - bătaie”

16 ianuarie, 2020, 14:05

Vizualizări: 2610

Mâine va fi organizată proba scrisă în cadrul concursului pentru ocuparea funcției de director la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Este un moment, așteptat, întrucât instituția e condusă de interimari deja de mai bine de un an. Elena Palanciuc, ultimul director promovat de democrați în această funcție, a plecat în octombrie 2018, după ce i-au fost aduse critici că reforma stagnează.