Interviuri

AUDIO// Cât de protejată este Moldova de difterie, în condițiile în care Ucraina înregistrează deja peste 20 de cazuri, iar România e în stare de alertă
04 decembrie, 2019, 14:26
Vizualizări: 394
În episodul de astăzi al podcastului „Sănătos Informațional” vorbim despre difterie, o boală infecțioasă destul de periculoasă, care se transmite foarte repede și pe distanțe foarte mici. Se răspândește cel mai des în încăperile închise, unde nu se aerisește sau nu se păstrează curățenia sau se află o persoană deja bolnavă.

AUDIO//Infecțiile bacteriene versus cele virale. Ce au comun și ce le deosebește
13 noiembrie, 2019, 14:18
Vizualizări: 959
Perioada rece a anului aduce destul de multe surprize pentru sănătate, pentru adulți, dar mai ales pentru copii, a căror imunitate este în proces de dezvoltare.

AUDIO//Ludmila Popovici, despre violență și sechelele pentru sănătatea victimelor: „Agresorul, cel mai des, lovește în cap, rinichi și ficat, ca să nu lase urme. Femeile rămân fără auz și fără vedere”
11 noiembrie, 2019, 19:52
Vizualizări: 544
În Republica Moldova nu există oameni care să nu știe ce înseamnă violență interumană, iar în foarte multe familii este primită ca o normalitate. Violență interumană există la grădiniță, școală, chiar și la locul de muncă, iar fenomenul nu va putea fi oprit până când nu se va înțelege de unde i se trag rădăcinile.

Igor Kilcevschi: „Există riscul ca epidemia HIV să se extindă în Moldova, să avem mai multe decese, dacă ONG-urile care sprijină social aceste persoane nu vor fi susținute”
04 noiembrie, 2019, 11:14
Vizualizări: 1071
La doi ani de când Republica Moldova s-a angajat să preia o parte din finanțarea serviciilor de reducere a riscurilor de infectare cu HIV, Organizațiile Neguvernamentale din domeniu constată că situația în ceea ce privește prestarea serviciilor sociale s-a înrăutățit, iar beneficiarii, adică persoanele HIV-pozitive, consumatorii de droguri, alte grupuri de beneficiari, dispar din vizorul specialiștilor.

AUDIO// Răceală, viroză, gripă - diferențe și asemănări. Când febra la copii trebuie să ne alerteze
30 octombrie, 2019, 15:38
Vizualizări: 1676
Suntem în perioada răcelilor și virozelor, deci e momentul potrivit să vorbim despre ele. Cum le recunoaștem și cum le tratăm, există sau nu diferențe între o răceală și o viroză, dar și între cele două și gripă.

AUDIO//Boala arterială periferică, ce vase de sânge afectează, ce o provoacă și cum poate fi prevenită. Explică Ruslan Cemîrtan, chirurg vascular și endovascular
24 octombrie, 2019, 18:19
Vizualizări: 1734
Maladiile cardiovasculare dețin întâietatea în Republica Moldova atât la capitolul îmbolnăviri, cât și la decese. Cel mai des întâlnite, dar și mediatizate, sunt atacul vascular cerebral și infarctul miocardic.

AUDIO//Grigore Friptuleac, profesor la Catedra Igienă de la USMF: „Sănătatea publică e subfinanțată. Oamenii nu au pe ce cumpăra reactive. Nu au, elementar, cu ce face focul pentru a se încălzi”
22 octombrie, 2019, 18:15
Vizualizări: 1374
Deficitul de specialiști în domeniul sănătății publice a atins, astăzi, cifra de 200 de persoane. Cei care au rămas, în mare parte sunt pre-pensionari sau deja la pensie. Nu există epidemiologi, igieniști, laboranți, etc.

AUDIO//Elena Cernăuțeanu și Svetlana Rusu: „E complicat să vezi copii muribunzi. Nu am văzut niciunul alergând pe coridoarele hospice-ului”
17 octombrie, 2019, 12:33
Vizualizări: 692
În Moldova, cei mai mulți dintre oamenii care suferă de maladii incurabile mor în condiții inumane, deși statul și-a asumat să le asigure un final de viață decent. Se întâmplă la fel atât cu adulții, cât și cu copiii. De ce? Pentru că în această țară stăm bine pe hârtie, la nivel de legislație, dar – prost la capitolul aplicare practică. La fel e și cu serviciile paliative de care au nevoie oamenii fără șanse la viață. Noțiunea însăși e percepută confuz.

AUDIO//Sarcina în adolescență, mituri și stereotipuri. „Cu cât e mai strașnică fata, cu atât mai protejat trebuie să fii”
10 octombrie, 2019, 15:12
Vizualizări: 613
Pe mamele de fete le poți auzi adesea spunând „Numai să nu te măriți devreme” sau „Ai grijă cu cine te întâlnești și ce faci”, „Ia seama, nu cumva să-mi vii cu burta la gură”. Mai rar vei auzi vorbindu-le fetelor sau băieților cum să se protejeze de o sarcină nedorită, ce este și cum te pregătești de ciclul menstrual, cum își pot construi o relație sănătoasă cu partenerul/partenera sau ce metode de contracepție există.

AUDIO//Alimentația în cancer. Ce trebuie să știm despre ea și de ce diverse tipuri de cancer au nevoie de alimentație diferită
04 octombrie, 2019, 14:40
Vizualizări: 812
În acest episod al podcastului „Sănătos Informațional” ne-am propus să aflăm de la nutriționistul Sergiu Munteanu dacă trebuie sau nu ca pacienții cu cancer să respecte anumite reguli alimentare. Ei bine, da.