Știri Interne

Third slide

Cine și cum le va apăra drepturile medicilor din Moldova și ce putem învăța de la Colegiul românesc al medicilor

24 februarie, 2018, 22:21

Vizualizări: 363

Astăzi, la Chișinău a venit președintele Colegiului Medicilor din România și un consilier prezidențial care au participat la un seminar cu rolul de a împărtăși experiența României privind crearea Colegiului Medicilor în Republica Moldova. Nici Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, nici Asociația lucrătorilor medicali și farmaciștilor nu au anunțat public evenimentul.

Third slide

Moldovenii care merg sub bisturiu numai ca să slăbească. Cât costă operația care poate scăpa un pacient chiar și de 100 de kilograme și care sunt riscurile

23 februarie, 2018, 13:04

Vizualizări: 506

Deși trăim într-o epocă în care nu ne mai lipsește informația așa ca înainte, iar mâncarea sănătoasă nu este neapărat un lux, moldovenii continuă să consume hrană nesănătoasă și fără limite. Doar atunci când lucrurile scapă de sub control, caută disperați soluții. Și atunci pe cele mai ușoare – micșorarea prin operare a stomacului, o intervenție suportată greu de organism, dar și de ... buzunar.

Third slide

Medicii și farmaciștii din Moldova vor mai avea o organizație care să le apere interesele – Uniunea asociaților și societăților profesionale ale medicilor și farmaciștilor

22 februarie, 2018, 17:07

Vizualizări: 6767

Comunitatea medicală din Moldova va avea o Uniune a asociațiilor și societăților profesionale ale Medicilor și farmaciștilor din Republica Moldova. Decizia a fost luată ieri în cadrul unei ședințe la care s-au adunat reprezentanții Ligii Medicilor și Asociației Științifice Medicale din Moldova. Noua organizație își propune să-și consolideze forțele pentru a proteja drepturile și demnitatea medicilor și farmaciștilor.

Third slide

Nu mai vor să fie directori? Concursul pentru ocuparea funcției de director la 3 spitale au fost prelungite, din lipsă de candidați

22 februarie, 2018, 11:12

Vizualizări: 1607

Termenul de depunere a dosarelor pentru ocuparea funcției de director la Spitalul Raional Cahul urma să expire astăzi. Ieri Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat prelungirea termenului de depunere a dosarelor pentru 13 martie, ora 17.00. Inițial, anunțul pentru ocuparea funcției de director la Spitalul Raional Cahul a fost publicat pe 2 februarie.

Third slide

Un spital din Estonia este în căutare de doctori, inclusiv din Moldova. Ce salarii oferă instituția

21 februarie, 2018, 22:29

Vizualizări: 2747

Spitalul Central Ida-Viru, aflat în orașul industrial Kohtla-Järve din nord-estul Estoniei, încearcă să angajeze personal medical din alte țări, inclusiv Letonia sau Moldova, după ce o parte din personalul medical estonian a emigrat în Finlanda și Suedia pentru salarii mai mari.

Third slide

Născuți sub pericolul morții. Ce șanse are un copil născut în Republica Moldova să trăiască și ce loc ocupăm la nivel mondial în privința mortalității infantile

21 februarie, 2018, 19:57

Vizualizări: 895

Republica Moldova încă nu este capabilă să construiască un sistem medical viabil prin care să protejeze noile vieți – nou-născuții, iar veniturile scăzute la nivel de societate influențează drastic șansele acestora de a rămâne în viață. Cu o rată a mortalității încă mare, țara noastră înregistrează succese modeste la aceste capitol. Un raport al UNICEF constată că Moldova se plasează pe locul 35 din 52 de state cu venituri reduse privind rata mortalității infantile.

Third slide

Moldova a semnat o declarație prin care se obligă să adopte măsuri esențiale privind imunizarea

21 februarie, 2018, 17:52

Vizualizări: 649

Republica Moldova s-a angajat, alături de alte zece state, să contribuie la elaborarea și implementarea unui cadru de imunizare pe un termen de 5 ani pentru Europa de Sud-Est. Ministra Sănătății, Svetlana Cebotari, care se află zilele acestea în Muntenegru a semnat Declarația de intenție prin care țara noastră își asumă angajamentul privind importanța imunizării, ce reprezintă o etapă primordială în domeniul sănătății publice.

Third slide

4 MLN de lei sunt disponibili în acest an pentru tratamentul moldovenilor care nu pot fi tratați în țară. Ministerul Sănătății iarăși informează pe jumătate

21 februarie, 2018, 14:23

Vizualizări: 620

Oricare moldovean poate apela după ajutor la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dacă are nevoie de tratament pentru maladii care nu pot fi tratate în Moldova, investigații sau consumabile costisitoare. Autoritatea a publicat pe pagina web un comunicat sec în care descrie procedura de selectare, cine ia decizia și câți pacienți au beneficiat în ultimii ani de ajutorul financiar al statului pentru a se trata peste hotare.

Third slide

Procurorii cer suspendarea din funcție a medicului oncolog, bănuit de estorcare de bani de la pacienți

21 februarie, 2018, 11:35

Vizualizări: 565

Medicul urolog de la Institutul de Oncologie, bănuit de CNA de estorcare de bani de la un pacient incurabil urmează să fie suspendat din funcție, pe perioada anchetei. Instituția de drept anunță că decizia va fi luată de către directorul spitalului.

Third slide

Gravidele din Moldova, obligate în continuare să caute donatori de sânge. Ele se plâng că sunt șantajate cu refuzul de a le elibera acte medicale. Responsabilii infirmă

21 februarie, 2018, 11:33

Vizualizări: 632

Femeile gravide sunt obligate în continuare să aducă donatori de sânge la spital, deși legislația din Republica Moldova prevede că donarea este un act benevol și neremunerat. Pacientele se plâng că unii medici aplică șantajul numai ca acestea să găsească donatori.