Știri Interne

Third slide

Ala Nemerenco a fost aleasă ca membră a Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății

27 mai, 2022, 15:33

Vizualizări: 646

Ala Nemrenco a fost aleasă ca membră a Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății din partea Regiunii Europene a OMS prin vot aprobat de către Adunarea Mondială a Sănătății (AMS). Astfel, aceasta va participa la cea de-a 151-a sesiune a Comitetului Executiv al OMS, care se va desfășura la 30 mai 2022, la Geneva, Elveția, se arată într-o notă informativă a Ministerului Sănătății.

Third slide

CNAM sub presiune. Finanțatorul a anunțat câștigătorii unor concursuri de proiecte abia după ce aceștia au manifestat în fața instituției publice

26 mai, 2022, 16:44

Vizualizări: 546

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat câștigătorii concursului de proiecte privind profilaxia și prevenirea riscurilor de îmbolnăvire cu HIV și maladii sexual transmisibile, precum și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri. Instituția a publicat comunicatul în aceeași zi în care mai multe ONG-uri, care au depus dosarele încă la începutul lunii aprilie, au organizat un manifest în fața instituției publice.

Third slide

În Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire

24 mai, 2022, 16:06

Vizualizări: 237

Specialiștii în sănătate publică anunță că, în Moldova, nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire. Totodată, aceștia monitorizează, în continuare, situația epidemiologică privind cazurile de variolă a maimuței raportate la nivel mondial, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Third slide

Fără statistici în sănătate. De ce responsabilii nu mai publică acest raport care cuprinde date despre sănătate populației și activitatea instituțiilor medicale

24 mai, 2022, 15:41

Vizualizări: 912

Datele statistice nu au fost, practic, niciodată un punct forte al autorităților din Republica Moldova, motiv din care, și astăzi, diverse instituții operează cu diverse cifre privind numărul populației țării. Acest lucru provoacă multă confuzie la calcularea diverșilor indicatori și dezvoltarea politicilor publice, în baza cărora autoritățile și responsabilii dintr-un domeniu fac planuri de acțiuni și de dezvoltare per ansamblu sau pe instituții în parte.

Third slide

Adenovirusul, în cazul copilului cu hepatita de origine necunoscută, nu s-a confirmat

22 mai, 2022, 14:09

Vizualizări: 409

Specialiștii în maladii transmisibile din Republica Moldova nu s-au lămurit, deocamdată, care e originea hepatitei necunoscute depistată la copilul de 5 ani, acum două săptămâni. Aceștia spun că testele nu au arătat prezenta adenovirusului, așa cum s-a întâmplat în cazul copiilor din alte țări. Chiar și așa, autoritățile sanitare au anunțat Organizația Mondială a Sănătății despre acest caz.

Third slide

Comercializau medicamente cu efect psihotrop contrafăcute. Mai mulți medici și farmaciști din Comrat, în vizorul poliției

20 mai, 2022, 14:33

Vizualizări: 702

Oamenii legii au efectuat, ieri, 19 mai, percheziții la domiciliile și birourile a șase figuranți într-un dosar, privind punerea în circulație ilegală a substanțelor narcotice în proporții mari, în scop de înstrăinare, pe teritoriul raionului Comrat. Cei 6 figuranți pe dosar sunt medici, farmaciști și consultanți de vânzări specializați pe medicamente, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, anunță Inspectoratul General de Poliție.

Third slide

Cine este noul director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească

20 mai, 2022, 12:17

Vizualizări: 7647

Ministerul Sănătății a anunțat rezultatele concursului pentru funcția de director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Este vorba despre medicul din cadrul echipei de terapie intensivă mobilă al CNAMUP – Natalia Catanoi. Aceasta s-a duelat cu alți 3 candidați: Serghei Moșneguțu, asistent universitar la Catedra urgențe medicale, Tatiana Bicic, vicedirector medical al CNAMUP și Dumitru Carasic, șeful SMURD Moldova.

Third slide

Ministerul Sănătății vrea să ajungă la inima oamenilor din sate cu mesaje pro-vaccinare. Oamenii nu sunt gata să asculte: „Las’ să se vaccineze ei, că pe mine nimeni nu mă convinge”

19 mai, 2022, 13:27

Vizualizări: 574

Campania de imunizare împotriva Covid-19 în Republica Moldova se află de mai multe luni într-o fază amorfă. Oamenii au încetat, practic, să-și mai administreze vaccinul, pe fundalul descreșterii numărului de infectați, dar și a războiului din Ucraina, care a acaparat spațiul informațional și atenția publicului. Situația nu e mai bună nici dacă vorbim despre imunizarea împotriva altor boli infecțioase, or, autoritățile atenționează că și aici în ultimii ani se înregistrează o scădere constantă.

Third slide

Centrul Republican de Diagnosticare Medicală are un nou director

18 mai, 2022, 11:40

Vizualizări: 2283

Este vorba despre medicul urolog Boris Băluțel. Acesta s-a înscris la concurs alături de profesorul universitar Anatolie Vișnevschi, medicul Danu Țurcanu, consilierul municipal și medicul Dinari Cojocaru și medicul Laboratorului Clinico-Diagnostic de Imunologie şi Citomorfologie al Centrul Republican de Diagnosticare Medicală Alexandru Chirița.

Third slide

Video. Ce ne-a învățat pandemia de Covid – 19 timp de doi ani?

17 mai, 2022, 20:09

Vizualizări: 448

Izolare și frica de a nu contracta virusul SARS-CoV-2, restricții și pierderea de vieți omenești, purtarea măștilor și distanțarea socială, teste și vaccinuri… Asta am auzit foarte des timp de doi ani – o perioadă în care pandemia și-a lăsat dur amprenta asupra vieții noastre cotidiene. După doi ani de stare de urgență în sănătate publică, în sfârșit, aceasta a fost anulată.