Știri Interne

Third slide

Un șef de secție de la Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, reținut. Medicul ar fi pretins câteva mii de lei pentru o intervenție chirurgicală

17 octombrie, 2019, 14:36

Vizualizări: 1213

Șeful secției neurochirurgie vasculară din cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie a fost reţinut de ofiţerii DGT ,,Sud” a CNA şi procurorii anticorupție, fiind bănuit de corupere pasivă. Acesta ar fi pretins de la o rudă a unei paciente 15.000 mii de lei pentru intervențiile chirurgicale efectuate mamei sale. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 10 ani de închisoare.

Third slide

Directorul CNAMUP, Boris Golovin a fost reținut. Acesta este vizat în dosarul ambulanțelor

15 octombrie, 2019, 17:14

Vizualizări: 964

Boris Golovin a fost reținut în această dimineață la revenirea în țară, de către procurorii anticorupție. Golovin va petrece următoarele 72 de ore în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Acesta împreună cu unul dintre adjuncții săi ar fi prejudiciat statul cu 2 milioane de lei, atunci când au cumpărat peste 60 de ambulanțe de la un agent economic pe care l-ar fi favorizat.

Third slide

Vox despre ghidul integrității medicale: „La noi vin oameni necăjiți care pot să-ți aducă un kilogram de cireșe sau 10 ouă. Pentru noi cadourile de o mie de lei țin de lumea fantasticului”

11 octombrie, 2019, 19:50

Vizualizări: 683

La începutul acestei săptămâni Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat ghidul integrității medicale, destinat managerilor și cadrelor medicale din sistemul de sănătate. Documentul ar avea ca obiectiv contracararea actelor de corupție și consolidarea unui sistem medical integru. Documentul a provocat un șir de discuții, de aceea am încercat să aflăm de la medici și manageri ce cred ei despre lansarea lui.

Third slide

Detalii despre dosarul ambulanțelor. Cum ar fi fost prejudiciat statul cu peste 2 milioane de lei

11 octombrie, 2019, 17:50

Vizualizări: 831

Astăzi, unul dintre actualii directori adjuncți ai Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a fost reținut. Ar fi vorba de Oleg Barbă, care urmează să petreacă în izolatorul Centrului Național Anticopruție (CNA) 72 de ore.

Third slide

Dosarul ambulanțelor: Unul dintre directorii adjuncți ai CNAMUP, reținut

11 octombrie, 2019, 14:58

Vizualizări: 875

În urma perchezițiilor din această dimineață la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, directorul adjunct al CNAMUP a fost reținut, iar alte persoane fiind duse la audieri. Acesta a fost reținut în cazul urmării penale pornite pe faptul abuzului de serviciu, comis de factori de decizie de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Third slide

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească în vizorul CNA

11 octombrie, 2019, 12:11

Vizualizări: 561

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurori anticorupție efectuează în aceste momente percheziții la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Potrivit serviciului de presă al CNA, mai multe persoane sunt audiate în legătură cu un dosar de abuz în serviciu în cadrul organizării achizițiilor publice privind cumpărarea ambulanțelor.

Third slide

AUDIO//Rectorul USMF Emil Ceban: „Prorectorii sunt prioritatea rectorului. Sigur, pe unii o să-i las, dar o să pun și persoane noi, cu viziuni noi”

10 octombrie, 2019, 16:21

Vizualizări: 2449

Sala Senatului Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost astăzi neîncăpătoare. A fost învestit în funcție noul rector al instituției Emil Ceban. La ceremonie au participat membrii Senatului, șefi de catedre, profesori și conferențiari universitari, asistenți și lectori universitari, studenți, medici-rezidenți, secretari de stat, dar și foștii concurenți în cursa pentru fotoliul de rector.

Third slide

Studiu despre sarcina în adolescență: „Nu știam că la așa vârstă poți să devii însărcinată. Credeam că trebuie să fii mai mare ca să ai copil”

09 octombrie, 2019, 16:24

Vizualizări: 369

Educația privind sănătatea sexuală și reproductivă, precum și informarea despre metodele de contracepție este în continuare o temă tabu pentru multe dintre familiile din Moldova. La fel, temele practic nu sunt abordate la școală sau în comunitate. În același timp, informația despre sexualitate nu este una neutră sau pozitivă și are un accent redus pe formarea aptitudinilor de negociere a unor relații sexuale protejate.

Third slide

Ce reprezintă Platforma Spitale.md și de ce este important să o accesezi

09 octombrie, 2019, 14:50

Vizualizări: 391

Vrei să știi câte spitale publice avem în Moldova și ce profiluri au? Vrei să afli mai multe despre spitalul unde te-ai tratat sau unde este internat cineva dintre apropiați. Platforma online Spitale.md îți vine în ajutor. Aceasta îți oferă posibilitatea să te informezi mai bine despre reușitele, dar și la ce capitole mai trebuie să lucreze managerii celor 55 de spitale din toată țara. De asemenea, poți evalua prestația instituției medicale în care te-ai tratat.

Third slide

Încă o promisiune de la minister. Salariile cadrelor medicale din Moldova ar putea crește din anul viitor

07 octombrie, 2019, 17:57

Vizualizări: 1746

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a menționat printre altele la evenimentul de lansare a Ghidului Integrității Medicale că acum sunt elaborate propunerile de majorare a salariilor tuturor cadrelor medicale începând cu 1 ianuarie, anul viitor. Oficialul nu a oferit alte detalii, dar a precizat că „majorarea lefurilor reprezintă o continuitate a acțiunilor începute în acest an, când de majorări se bucură cei care muncesc în gărzi de noapte”.