Interviuri

Third slide

Viorica Dumbrăveanu: „Noi avem spitale în care plouă ca afară, fără specialiști și fără echipamente de bază. Și toți știu realitatea, dar critică doar ca să manipuleze opinia publică”

30 decembrie, 2020, 21:02

Vizualizări: 7027

Probabil că toți miniștrii din orice colț al lumii care s-au pomenit că trebuie să administreze treburile statului în această pandemie au acumulat cea mai mare experiență în gestionarea situațiilor de criză. Cel puțin asta ne-ar plăcea să credem. Moldova nu este o excepție.

Third slide

Alexia Caisîn:„Sistemul de sănătate rezistă acum pe faptul că nu-și achită datoriile către companiile farmaceutice. Noi credităm statul”

11 decembrie, 2020, 17:42

Vizualizări: 4172

Pandemia Covid-19 scoate la suprafață cele mai acute probleme ale sistemului de Sănătate, probleme perpetuate de-un an pe altul, tăcute, ascunse sub preș, probleme pentru care nu s-a ajuns niciodată suficientă forță sau capacități din partea politicului. Sectorul farmaceutic este unul dintre acele domenii a cărui instabilitate se clatină șubred sub presiunea pandemiei.

Third slide

Ion Chesov: „Acești oameni mor în suferință. Funcția lor pulmonară e compromisă.Practic nu putem să-i ajutăm. Ei se sufocă”

11 decembrie, 2020, 12:20

Vizualizări: 6323

Pentru că suntem în plină pandemie de Covid19 și, deși în toată această perioadă am aflat destul de multe lucruri despre această infecție, încă mai sunt multe întrebări care rămân fără răspuns. În toată această perioadă am văzut cum o lume întreagă luptă să-și salveze cetățenii, inclusiv în Moldova. Din fericire mulți au reușit să se salveze sau să fie salvați.

Third slide

Jurnalista Olga Cebanu despre tratamentul de Covid19: „Am cheltuit deja peste 1 mie de lei pe medicamente și nici măcar vitamine nu am găsit. Care tratament gratuit?”

03 decembrie, 2020, 16:15

Vizualizări: 4683

În ultimele zile, tot mai mulți oameni din Moldova, infectați cu Covid19 bat alarma că nu mai găsesc medicamente. Elementar, din farmacii lipsesc vitaminele. De exemplu D3.

Third slide

Michel Kazatchkine: În Moldova, miniștrii Sănătății se schimbă atât de des, există puțină continuitate a reformelor. Acum politica înseamnă alegerea sănătății, în detrimentul altor priorități

30 noiembrie, 2020, 17:49

Vizualizări: 1585

Europa de Est și Asia Centrală a devenit puternic afectată de pandemia Covid-19 care s-a suprapus cu efoturile țărilor de a lupta cu epidemiile de HIV și TB. Din cele 63 de milioane de cazuri de infectare cu Covid la nivel global, peste 4,6 milioane revin acestei regiuni.

Third slide

Aza Onică: „Viața unui copil născut prematur depinde de specialiști, dar și de echipamentele medicale care-i țin în viață. Și una și alta la noi sunt deficit”

18 noiembrie, 2020, 14:54

Vizualizări: 1755

În Republica Moldova se nasc anual aproximativ 1.500 de copii prematur. Cei mai mulți dintre ei supraviețuiesc, dar e nevoie să le fie create condiții speciale. Sistemul medical public din țară dispune de doar două secții de supraveghere și tratament a prematurilor – una la Institutul Mamei și Copilului și alta - la Spitalul Clinic Municipal nr.1 „Gheorghe Paladi”. Ambele spitale se află în Chișinău, astfel că orice naștere prematură trebuie primită anume aici.

Third slide

Constantin Rîmiș: „Dacă ne-am fi ghidat doar de un criteriu, spitalele ar fi fost pline, oricât de mulți oameni am fi testat. Și ar fi fost mult mai multe decese”

14 noiembrie, 2020, 09:15

Vizualizări: 3703

Epidemia de COVID19 în Moldova se manifestă neuniform în ultimele săptămâni. După o ușoară descreștere a numărului de îmbolnăviri și decese înregistrate la sfârșitul lunii octombrie, acum numărul cazurilor zilnice bate noi recorduri. E adevărat că situația e mai critică în Capitală, unde în această săptămână au fost confirmați cu Sars-Cov-2 și peste 500 de oameni, urmată de regiunea transnistreană unde zilnic se atestă practic câte aproximativ 200 de cazuri.

Third slide

Ala Tocarciuc: „Un vaccin trebuie să fie nu doar eficient, dar să nu ducă și la schimbări nedorite în organism”

11 noiembrie, 2020, 21:42

Vizualizări: 2048

La începutul acestei săptămâni Albert Bourla, CEO și președinte al Pfizer, anunța că a venit o zi importantă pentru știință și omenire – vom avea un vaccin anti-Covid. Acesta s-a dovedit a fi, cel puțin până acum, eficient, asigurând imunitate în proporție de 90%. Vestea i-a bucurat atât de mult pe oameni, încât întreaga „bucătărie” a vaccinurilor a devenit irelevantă.

Third slide

Lilia Fiodorova, psihiatru-narcolog: „Absolut toate drogurile care există în lume și-au făcut loc și în Republica Moldova. Drogurile sintetice reprezintă o problemă extrem de gravă”

06 noiembrie, 2020, 10:24

Vizualizări: 3373

Republica Moldova se confruntă cu o povară dublă a bolilor, atât cele transmisibile, caracteristice țărilor aflate în curs de dezvoltare, cât și netransmisibile, maladii mai des atribuite țărilor dezvoltate. Acestea consumă cele mai multe resurse din sistemul de sănătate, iar alte probleme rămân umbrite.

Third slide

Olga Prodan, medic de familie, despre experiența deschiderii cabinetului individual: „Toți credeau că voi presta servicii medicale cu plată. Până să vin aici, te spălai pe mâini cu apă din cană”

03 noiembrie, 2020, 17:25

Vizualizări: 5482

Olga Prodan este medic de familie de 10 ani și de atunci lucrează cu pacienții de la țară, deși este stabilită cu traiul la Chișinău. Face naveta în fiecare zi în satul Gradiște din raionul Cimișlia, unde anul trecut, spune ea, a reușit după mult efort să-și deschidă un cabinet individual. Pentru că e o practică nouă și medicii de familie nu s-au avântat să o îmbrățișeze, Olga spune că nu a reușit să convingă alți colegi să vină să muncească cu ea.