Știri Interne

Third slide

Discuții aprinse pe marginea proiectului de Lege cu privire la Colegiul medicilor

11 iunie, 2013, 17:26

Vizualizări: 1693

Inițiativa legislativă privind înființarea unui Colegiu al medicilor va fi transmisă în prealabil tuturor medicilor, pentru consultări. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul rundei de dezbateri publice, organizată astăzi. Medicii sunt chemați să-și formuleze obiecțiile și să se pronunțe în următoarele două săptămâni. Până atunci, autorul proiectului, deputatul PLDM Vladimir Hotineanu, promite să-și revizuiască poziția asupra punctului care i-ar obliga pe doctori să devină membri ai aces

Third slide

Donați sânge pentru a salva o viață. Vedeți unde vor fi amenajate corturile pentru donare voluntară

11 iunie, 2013, 12:35

Vizualizări: 1011

Pe dataPe 14 iunie Centrul Național de Transfuzie a Sângelui vă îndeamnă să donați sânge pentru a salva o viață. În acest scop vor fi amenajate puncte speciale de colectare.

Third slide

Tinerii care studiază în străinătate ar putea fi scutiți de obligația de a-și cumpăra poliță de asigurare medicală

10 iunie, 2013, 18:10

Vizualizări: 1451

Studenții care învață peste hotare ar putea să nu mai fie obligați să cumpere polița de asigurare medicală obligatorie a Republicii Moldova, pentru perioada când se află în vacanță.

Third slide

Copiii de la grădiniţa nr. 49, intoxicaţi cu dulciuri

10 iunie, 2013, 15:59

Vizualizări: 1698

Cei 11 copii de la grădiniţa nr. 49 din Capitală, care au ajuns săptămâna trecută la spital, s-ar fi intoxicat cu dulciuri şi suc, aduse de un părinte pentru a sărbători o zi de naştere. Așa presupun reprezentanţii Centrului Municipal de Sănătate Publică, care au depistat în bucătărie cutiile produselor.

Third slide

Deficit de psihiatri în Moldova

10 iunie, 2013, 15:05

Vizualizări: 1590

Serviciul de sănătate mintală se confruntă cu un deficit major de personal calificat. Potrivit statisticilor, în ţara noastră în Moldova şase psihiatri revin la o sută de mie de locuitori. Astăzi, în domeniu sunt atestaţi 160 de medici psihiatri. Asta în timp ce Ministerul Sănătăţii a aprobat 233 de locuri, dintre care 34 de psihiatri pentru copii.

Third slide

Sarcini în plus. Medicii de familie vor consulta și oferi îngrijiri medicale pentru bolnavii cu tulburări psihice. Ministerul Sănătății promite stimulente

10 iunie, 2013, 14:37

Vizualizări: 2349

Medicii de familie vor avea din 2014 responsabilități în plus. Aceștia vor trebui să învețe să ofere consultanță și bolnavilor cu deficiențe mintale, chiar dacă acest lucru nu intra anterior în responsabilitățile lor. Totodată, pe lângă indicatorii de performanță deja existenți, vor mai fi adăugați alții. Noile schimbări vor fi introduse în contextul descentralizării serviciilor de sănătate mintală.

Third slide

Operații în subsol. În aceste condiții își revin după intervenții chirurgicale bolnavii de la Rezina

10 iunie, 2013, 12:33

Vizualizări: 1107

Bolnavii de la Rezina își revin după intervențiile chirurgicale în secții amenajate la subsolul spitalului raional. Acest lucru se întâmplă deoarece secția de chirurgie este de mai multe luni în reparații, iar când va fi finalizată nu se știe, transmite Pro TV.

Third slide

Centre regionale de colectare a deșeurilor medicale, din 2016

10 iunie, 2013, 10:03

Vizualizări: 2281

Aproape 16 mii de tone de deșeuri. Atâtea resturi generează anual instituțiile medicale. Cifrele ar putea fi însă mult mai mari, deoarece în Moldova nu sunt supuse evidenței statistice resturile medicale din cabinetele de stomatologie sau farmacii. Cea mai mare parte a acestora sunt îngropate, fără să fie în vreun fel prelucrate, ceea ce reprezintă un adevărat risc pentru mediul înconjurător.

Third slide

Un nou transplant de ficat din Moldova, un nou succes

07 iunie, 2013, 21:13

Vizualizări: 2658

Cel de-al doilea transplant de ficat din Moldova a fost realizat cu succes. Intervenția s-a desfășurat astăzi, la spitalul Republican, de 10 chirurgi din Moldova și România. De această dată, un tânăr de 28 de ani a primit o parte din ficatul unui prieten în vârstă de 22 de ani. Atât bărbatul care a beneficiat de transplant, cât şi donatorul au fost transferaţi în secţia de terapie intensivă şi se simt bine.

Third slide

Medicamente la Sfântu’ Așteaptă. Agenții economici întârzie livrările contractate de spitalele din Moldova săptămâni sau chiar luni în șir

07 iunie, 2013, 14:38

Vizualizări: 2695

Directorii mai multor instituții medicale sunt revoltați de faptul că agenții economici câștigători la licitații nu-și respectă obligațiile și livrează medicamentele cu întârziere de săptămâni și chiar luni. Legea, însă, este destul de permisivă și nu impune sancțiuni administrative sau penale în astfel de cazuri. Mai mult, Agenția Medicamentului recunoaște că nu-i poate amenda pe cei care manifestă rea-voință, pentru că nu are pârghiile necesare.