Interviuri

Third slide

Valentina Stratan: „Ministrul Usatîi merge pe făgaşul lui personal. Nu există consecvenţă şi consecutivitate în acţiunile Ministerului”

01 iulie, 2013, 14:19

Vizualizări: 2115

Este deputat, membru al Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, dar şi cercetător ştiinţific la Institutul Oncologic. Este convinsă că dacă ar fi abandonat sistemul medical, ar fi fost mai puțin eficientă în activitatea legislativă. Recunoaşte că un şir de reforme au eşuat, din cauza neînţelegerilor din Alianţa pentru Integrare Europeană, şi şi-ar dori o colaborare mai eficientă între Ministerul Sănătăţii şi Comisia parlamentară de profil.

Third slide

Interviu cu Ștefan Gațcan, director al Insitutului Mamei și Copilului: „ La această etapă pe mine activitatea de managment nu prea mă încarcă. Din ce cauză? Pentru că mă consider un manager adevărat”

22 iunie, 2013, 14:29

Vizualizări: 2416

Nu a fost candiat la funcția de ministru și nici nu vrea, deocamdată. Consideră că fuzionarea spitalelor de profil poate aduce mai multă eficiență în activitatea acestora, iar crearea Colegiului Medicilor este o necesitate imperativă pentru Moldova. E de părere că dacă natalitatea nu va fi stimulată, riscăm să devenim un ”grup etnic”. Despre toate astea citiți în interviul cu Ștefan Gațcan, director al Institutului Mamei și Copilului.

Third slide

Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui: „Până în 2001 îi obligam pe oameni la modul direct să doneze sânge, pentru că aveam doar 1 % de voluntari”

17 iunie, 2013, 15:09

Vizualizări: 3515

Citiți un interviu cu directoarea centrului care „dirijează“ cu licoarea vieții, Svetlana Cebotari. Ea ne povestește cum procedează medicii atunci când rezervele de sânge sunt pe sfârșite, câte produse sangvine există în instituția pe care o conduce și de cât sânge este nevoie zilnic pentru oamenii care sunt pe moarte, cum se procedează în caz de catastrofe sau accidente grave și de ce în unele raioane lichidul vital este ținut în frigidere casnice.

Third slide

Ghenadie Țurcanu: „Legislația actuală cu privire la consumul și controlul produselor din tutun trebuie modificată completamente.”

12 iunie, 2013, 18:07

Vizualizări: 1693

Discuție on-line cu Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS), despre dauna fumatului și noile inițiative antitabac ale autorităților și specialiștilor din domeniul sănătății publice.

Third slide

Igor Codreanu: „Transplantul în Moldova - impas la început de cale.”

10 iunie, 2013, 10:48

Vizualizări: 3336

Sistemul de transplant din Moldova este marcat de mai multe lacune. Cea mai stringentă problemă este finanțarea – la moment nicio autoritate nu are un buget stabilit pentru a susține acest domeniu. De unde vine salvarea și dacă lipsa banilor îi va afecta pe cei a căror viață depinde de un organ sănătos discutăm cu directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu.

Third slide

Interviu cu Andrei Usatîi, Ministru al Sănătății: „Din câte înțeleg și pricep eu, există multă mită în spitalele noastre“

23 mai, 2013, 22:46

Vizualizări: 4334

Andrei Usatîi ne povestește, în cadrul unui interviu, despre cum a numărat la începutul mandatului său cârpelile de pe saltele, despre câtă mită se dă la medici și la organizarea licitațiilor publice și despre ce soluție are pentru a nu bloca reformele din sănătate.

Third slide

Interviu cu Larisa Catrinici, fost Ministru al Sănătății: ” Noi am vrut ca medicul de familie să-i fie pacientului în primul rând prieten.”

23 mai, 2013, 22:35

Vizualizări: 3414

A muncit, în primii ani de independență, ca șefă la Direcția Sănătate a municipiul Chișinău și relatează despre dezastrul care a pus stăpânire pe sistemul medical din Moldova după destrămarea URSS. Ezită să folosească noțiunea de reforme, pentru că, spune Larisa Catrinici, oamenii s-au săturat de ele. Vorbește însă, nu fără satisfacție, despre aplicarea sistemului de asigurări medicale obligatorii și rolul medicului de familie, iar procesele inițiate de actuala conducere a Ministerului Sănătății